Κανελονια μπολονεζ στο φουρνο

Δεν υπάρχει τίποτα πιο γοητευτικό από τις λαχταριστές μυρωδιές, τη ζεστασιά και αυτή την μαγική essence που αφήνει το καλομαγειρεμένο φαγητό φούρνου.

Όταν μαγειρεύω κάτι στον φούρνο ακολουθώ πάντα την ίδια ιεροτελεστία: ένα ποτήρι καλό κρασί, jazz μουσική και swinging 60’s ήχους.

Τα ζυμαρικά τα λατρεύω. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός, περίμενα με αγωνία την ημέρα της εβδομάδας που ο μπαμπάς, μακαρονάς από τους λίγους, θα έφτιαχνε τα πατροπαράδοτα μακαρόνια με κιμά, ώστε να τα καταβροχθίσω με τεράστια άνεση.

Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι ένα ταξίδι στις αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων.

Τώρα που κάνει κρύο, θα ανοίξουμε το φούρνο μας και θα φτιάξουμε κανελλονια με κιμά.

Η συνταγή είναι του μπαμπά με κάποιες μικρές αλλαγές. Αφαίρεσα την παχυντική μπεσαμέλ και την κρέμα γάλακτος και τις αντικατέστησα με μπόλικη πικάντικη παρμεζάνα.

 

Υλικά για 4 άτομα

 

  • 1 πακέτο (250 γρ.) κανελόνια
  • ¾ του κιλού μοσχαρίσιου κιμά
  • ½ ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ξερό βασιλικό
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 τριμενες ντοματα
  • 500 γρ. passata
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • 2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι granna παρμεζάνα
  • extra παρμεζάνα για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο το κιμά με το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε τη κανέλα, τη μια κουτάλια βασιλικό, τις 2 ντομάτες, το ένα κουταλάκι ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Ύστερα αφαιρούμε και αφήνουμε το κιμά να κρυώσει. Όταν κρυώσει ρίχνουμε μέσα το φλιτζάνι παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε μέσα το σκόρδο. Μόλις ξανθίσει το σκόρδο προσθέτουμε τη passata, αλάτι, πιπέρι, την μια κουτάλια βασιλικό, τη μια κουτάλια του γλυκού ζάχαρη, και 1 ποτήρι νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά τα κανελόνια σφιχτά και τα βάζουμε μέσα σε ένα πυρέξ διπλά διπλά χωρίς να έχουν κενό μεταξύ τους. Μόλις γεμίσουμε τα κανελόνια τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μέχρι να τα καλύψει, πασπαλίζουμε με τι παρμεζάνα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Στο τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα παρμεζάνα και τελειώνουμε το φαγητό μας στο grill για 5 λεπτά μέχρι να κάνει κρουστά η παρμεζάνα.

 

Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο και να κάνεις LIKE αν σου αρέσει η συνταγή.

Leave a Reply